Marlenkové kuličky


2024. 4. 20. | Tereza

Marlenkové kuličky

Kdo by neznal oblíbený medovník Marlenka, že? Jako trošku netradiční vánoční cukroví jsme zkusili recept trošku upravit a výsledek je naprosto úžasný.

Kdo by neznal oblíbený medovník Marlenka, že? Jako trošku netradiční vánoční cukroví jsme zkusili recept trošku upravit a výsledek je naprosto úžasný. Medové kuličky plněné směsí karamelového salka a oříšků se doslova rozplývají na jazyku a věříme, že se natrvalo usídlí i ve vaší vánoční kuchařce. 

 

Na 20 ks potřebujeme

 

Medové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 75 g medu
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 lžička sody bikarbona

 

Náplň:

  • 1/2 plechovky zkaramelizovaného salka
  • 100 g vlašských ořechů
  • 75 g másla

 

Postup

 

1) Nejprve si uvařte konzervu salka. Není potřeba kupovat to karamelové - stačí když si doma do menšího užšího hrnce dáte tolik vody, aby bylo salko skoro ponořené. Poté vařte na mírném ohni přibližně 2 hodiny. Poté salko vyndejte a nechte přes noc úplně vychladnout. Druhý den salko otevřete, dobře promíchejte a dejte 1/3 do mrazuvzdorné misky a uložte do mrazáku.

2) Suroviny na těsto ručně zpracujte - bude trošku měkčí než jste zvyklí, ale tak to má být a šup s ním na hodinu do lednice. Poté vyválejte přímo na pečícím papíru na tloušťku asi 0,5 cm, na tvaru nezáleží, protože ho budete mixovat - pokud se bude lepit, pomoučete váleček. Pečte ve vyhřáté troubě na 220 stupňů přibližně 5 minut, dokud hezky nezezlátne.

3) Upečený medový plát nechte úplně vychladnout, nalámejte a pomocí mixéru s nožíky rozmixujte na malé rovnoměrné kousky.

4) Z rozmixovaného těsta si odeberte 3-4 polévkové lžíce a zbytek dejte do misky. Přidejte salko, máslo a vypracujte kompaktní hmotu. Těsto by mělo držet hezky dohromady a přitom se příliš nelepit. Udělejte si zkušební kuličku a pokud se vám s ní bude dobře pracovat, pokračujte.

5) Vezměte si kousek těsta, vytvarujte placku a doprostřed dejte trochu zkaramelizovaného salka z mrazničky. Salko nikdy díky tuku úplně nezmrzne, ale nebude tak tekuté a podaří se vám ho dát hezky doprostřed té placky. Šikovně potom kuličky zabalte, obalte ve zbytku rozmixovaného těsta, dejte do košíčku a uchovávejte v chladničce.

 

Dobrou chuť!

 

 

 

###TIP###

Kuličky chutnají nejlépe, když trošku změknou v pokojové teplotě.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat