Japandi: nový interiérový trend


2024. 3. 28. | Mária

Japandi: nový interiérový trend

To nejlepší z obou světů: Japandi spojuje jednoduchou estetiku japonského interiérového designu a pohodlí skandinávského bydlení.

 

KDYŽ SE HYGGE A ZEN SPOJÍ V JEDNO

Krása světa designu spočívá v tom, že vše se zdá možné. Také, že daleký sever a Dálný východ se navzdory vzdálenosti náhle velmi přiblíží. Stejně jako v případě nového interiérového trendu, o kterém v tuto chvíli všichni mluví: Japandi.

Tento styl má to nejlepší z obou světů. Komfort skandinávské elegance a jednoduchou estetiku japonského interiérového designu. Skvěle se doplňují a ukazují, že mají společného víc, než se na první pohled zdá. Náš blogový tým BUTLERS vám prozradí, jaké jsou základní prvky tohoto nového stylu a jak si můžete Japandi implementovat doma, například na prostřený stůl.


JAPANDI: SEZNAMTE SE SE SKANDINÁVIÍ A JAPONSKEM


Japandi (někdy označované jako skandenské nebo Japanordic) je směsí scandi chic a minimalistického japonského designu.

Japonsko je krásným setkáním dvou světů, které se spojí v harmonický celek do zcela nového vzhledu. Jednoduchost severu a domácká vřelá atmosféra označovaná jako „hygge“ se snoubí s elegancí, harmonií a jednoduchostí Dálného východu.

Japonsko dokazuje, že v těchto dvou světech je mnoho společných bodů. Pro oba je například důležité použití přírodních a udržitelných materiálů; oceňují vysokou kvalitu a funkčnost; preferují neutrální barvy a respektují výrobní postupy.

Japandi však vlastnosti těchto dvou stylů nejen nese, ale jako jejich synergie představuje zcela nový styl s velmi unikátními vlastnostmi, přičemž staví na základních myšlenkách japonského a skandinávského světa – jako je učení feng shui pokud energie může volně proudit.

 

Méně je více: minimalismus je klíčovým rysem Japonska, který je také založen na principu japonské čistoty kanso.

 

HLAVNÍ RYSY JAPANDI


Jedním z nejdůležitějších rysů Japonska je především jeho jednoduchý a minimalistický interiér. Nábytek a doplňky se vyznačují funkčností a jednoduchostí a nikdy nenajdeme přeplněné interiéry.

Tento přístup byl inspirován principem japonského kanso (jasnosti), který se staví proti chaosu a nadměrnému hromadění hmotných statků. Minimalistické interiéry doplňuje jen pár jedinečných, osobitých dekorací.

Japonským heslem je „Zanechat mezery vyžaduje odvahu“. Prázdný prostor (japonsky nazývaný „ma“) odhaluje opravdu důležité věci v našich životech.

Aby se tento nový trend přesunul i do Vašeho domova, musíte věnovat pozornost následujícímu:

- Dbejte na čisté tvary a průhledný design;

- Preferujte funkčnost;

- Udržujte v místnostech pořádek a nenacpávejte se příliš do jednoho prostoru - pamatujte: méně je v tomto případě opravdu více;

- Používejte přírodní materiály (skandinávské: světlé dřevo, japonské: tmavé dřevo, bambus, ratan, papír, kámen) a dbejte na vysokou kvalitu (např. bio bavlna, len);

- Používejte jednoduché, teplé a přirozené textury;

- Přepněte na neutrální barvy (skandinávské: světlé tóny vs. japonské zemité tóny, černá, červená);

- Pozor na kontrast: neutrální barevné schéma prohoďte výraznějšími barvami (např. černá, jasně modrá, jasně růžová);

- Umocněte přírodní atmosféru zelenými rostlinami (např. bonsaje, bambus);

- Ušetřete na dekoracích;

- Ozdobte se jedinečnými doplňky, které jsou patinované a charakteristické (pamatujte, podle Wabi-Sabi, „krása spočívá v nedokonalosti“).

 

Asymetrické, organické tvary, ručně vyráběný vzhled a jednoduché, zemité tóny: ne nadarmo nese naše série nádobí název JAPANDI.

 

STOLNÍ DEKORACE V MINIMALISTICKÉM STYLU JAPANDI

Japonský styl zaujme své místo kdekoli, takže s ním můžete vytvořit harmonii v obývacím pokoji, ložnici i na jídelním stole.

Samozřejmostí je zde minimální použití dekorativních prvků a jednoduchého nábytku. Místo ubrusu je nejlepší jej položit přímo na holý dřevěný stůl nebo na jemné podložky s hrubou texturou z přírodních materiálů. Pokud se však ubrusu nechcete vzdát, dbejte na to, aby byl z přírodního a kvalitního materiálu. Nádobí může být přirozené barvy nebo dokonce tmavé, což dodává konečnému výsledku charakteristický kontrast.

 

Řemeslné zpracování: Opakovaným ponořením je každý díl naší série nádobí JAPANDI jedinečný.

Vrcholem stolu je jednoznačně nádobí. A k dokonalému japonskému stolu se ručně vyrobený vzhled opravdu hodí. Asymetrické a organické tvary, estetika, jednoduchá barevnost a drobné prolisy – to charakterizuje nádobí, které se perfektně hodí k prostřenému stolu v japonském stylu.

Co se týče dekorace, stačí zvolit pár jednoduchých doplňků. Váza, do které vložíte jemnou větvičku (například třešňový květ nebo nit ze sušené bavlníkové trávy) a minimalistický svícen – to je vše, co potřebujete, abyste si u vás doma užili japonský pocit života.

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat