VÁNOČNÍ NÁLADA: JAK DOKONALE PROSTŘÍT SVÁTEČNÍ STŮL


2024. 3. 28. | Anna

VÁNOČNÍ NÁLADA: JAK DOKONALE PROSTŘÍT SVÁTEČNÍ STŮL


NÁPADY NA ELEGANTNĚ PROSTŘENÝ STŮL NA VÁNOCE ČI JINÉ SLAVNOSTNÍ PŘÍLEŽITOSTI

Máte pocit, že už jste dlouho neměli doma žádné hosty? Ať už byl důvod jakýkoli, nebojte se znovu pozvat rodinu či přátele. Jakmile jste jednou dobrým hostitelem, budete jím vždy. To se totiž nezapomíná stejně jako jízda na kole. A Vánoce jsou dokonalou příležitostí si tuto schopnost trochu osvěžit. Jsme si jistí, že s našimi tipy, bude Váš vánoční stůl prostřený dokonale. Postaráme se o to, aby Vaše vánoční menu na stole zazářilo. A Vám už zbývá jenom vymyslet nějaké výborné jídlo, sehnat všechny suroviny, připravit jídlo a vychladit víno či šampaňské.

 

CO PATŘÍ NA SLAVNOSTNĚ PROSTŘENÝ STŮL?

Ať už se chystáte prostřít k adventní, vánoční nebo svatební hostině, všední a obyčejné věci se k tomu úplně nehodí. Je prostě potřeba něco speciálního. Něco, co na stůl nedáváte běžně každý den, a právě díky tomu to bude výjimečné. Třeba stříbrné příbory po babičce, hedvábný ubrus, který jste si přivezli z dovolené, starožitné broušené sklenice, které jste sehnali na bleším trhu, nebo krásné nádobí. Každý takový kousek nesmírně obohatí sváteční stůl také svým příběhem. A už tu máme vzpomínky, které se můžou stát tématem konverzace u stolu!

Podívejme se společně na to, co na svátečním stole nesmí chybět.

 

1. NÁDOBÍ 


Na Vánoce chcete svým hostům servírovat vánoční pokrmy ve vánočním nádobí. Ale kdo má ve skříni zvláštní sadu pro každou příležitost? Vždyť by se Vám to domů ani nevešlo. Ale nebojte se. Abyste na Vánoce prostřeli slavnostně, nemusíte nutně použít přezdobené vánoční nádobí. Mnohem lepší je investovat do dostatečně velké sady kvalitního nádobí z keramiky nebo porcelánu, kterou budete moct využít při různých příležitostech. Stačí zvolit jednoduché elegantní tvary a barvy. Například bílou nebo světle šedou sadu nádobí jde vždy dozdobit novým způsobem, díky tomu bude vždy působit jako nová a noblesně. A podle toho, jak ji dozdobíte, bude působit moderně či rustikálně. 

Tip: Chcete-li atmosféru ozvláštnit ještě víc, dejte pod talíře zlaté nebo stříbrné tácy nebo prostírání z korálků.

 

2. SKLENICE


Broušené křišťálové sklenice nebo perleťové sklenice se zlatým okrajem? Ať už si vyberete jakékoli, určitě podtrhnou slavnostní vzhled prostřeného stolu. Vyplatí se pořídit celou sadu, abyste svým hostům mohli nabídnout správné sklenice na každý druh nápoje. Ne vždy to ale jde. Pokud je stůl příliš malý, budou stačit sklenice na vodu a víno.

Tip:  Pokud si rádi připíjíte lahodným šampaňským nebo proseccem, vyberte si z našich sklenic na sekt ve tvaru flétny nebo misky.

 

 3. PŘÍBORY


Příbory jsou sice jsou oproti talířům a sklenicím malé, ale jsou na stole minimálně stejně důležité. Nemáte-li stříbrnou sadu příborů, která se v rodině dědí po generace, vyberte si z naší široké nabídky příborů. Výběr je obrovský. Můžou být matné nebo lesklé, černé, bronzové, růžově zlaté nebo v klasické stříbrné barvě. Pořídit si elegantní sadu příborů pro slavnostní příležitosti se prostě vyplatí. Vždyť jíme také očima!

 

4. VÝZDOBA


Jakmile jsou na slavnostním stole talíře, sklenice a příbory, mohou přijít na řadu dekorativní doplňky. Ať už menší či větší, vaše oblíbené nebo úplně nové, samozřejmě by vždy měly odpovídat příležitosti a také ročnímu období. Na vánoční stůl přijdou vhod různé vánoční figurky jako jsou třpytiví jeleni nebo vánoční koule a další ozdoby v barvě, která ladí k ubrusu. A samozřejmě nezapomeňte na světýlka. Útulnou atmosféru určitě pomůžou navodit hořící svíčky. Nezapomeňte tedy dát na stůl také svícny a pořídit svíčky v té správné barvě. A hlavně na slavnostním stole nikdy nesmí chybět váza s květinami, a to ani v období adventu či Vánoc. V naší nabídce najdete různé sušené či umělé květiny a jehličí.

 

5. TEXTIL A POSLEDNÍ DETAILY


Nezapomeňte zvolit takový ubrus, který bude ladit se zbytkem stolu. Vybrat si můžete lněnou látku přírodního vzhledu nebo výraznější barevný bavlněný ubrus. V případě ubrousků pak vyvstane další otázka: textilní nebo papírový? Názory se různí, ale textilní ubrousky si opět získávají oblibu a není se čemu divit. Jsou elegantní a odpovídají současnému trendu udržitelnosti. V naší nabídce si jistě dokážete vybrat, protože k většině ubrusů nabízíme také textilní ubrousky. Váš stůl tak bude dokonale sladěný. Ovládáte-li techniku skládání, můžete vytvořit malá umělecká díla. Své hosty ale dokážete okouzlit, i pokud použijete jenom kroužek na ubrousky.

Tip: Pokud jste pozvali víc než 10 hostů, vyplatí se dát na stůl také jmenovky. Ušetří to všem dlouhé hledání místa.

 
Váš sváteční vánoční stůl je připraven. Teď už chybí jen hosté a pohodová atmosféra.

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat